Europa streeft ernaar zowel de bescherming van de consument te harmoniseren als het grensoverschrijdend verkeer te stimuleren.

ln België leven we in een vrijemarkteconomie onder toezicht van de overheid.  Er bestaat dus een volledige vrijheid van ondernemen.


Het Wetboek van Economisch Recht - Boek Vl zorgt ervoor die vrijheid te versterken door de eerlijke concurrentie tussen handelaars mogelijk te maken en de voorlichting aan en de bescherming van de consument te verzekeren.

Prijsaanduiding

De prijs van een product of dienst moet op onderstaande manier worden aangeduid:

- schriftelijk en ondubbelzinnig;

- leesbaar en goed zichtbaar;

- de totale prijs (btw en overige taksen inbegrepen bv. Recupel, Fostlus en Bebat);

- de prijs moet in euro gebeuren met twee decimalen.

 

Voor sommige diensten is het niet mogelijk een exacte prijs te geven.  Loodgieters, dakwerkers... kunnen op voorhand geen exacte prijs voor hun werk geven, vandaar dat ze gebruik maken van een offerte.

De internationale symbolen voor munteenheden kunnen voor of achter het bedrag staan.  Het valutateken € komt in België voor het bedrag.

Voor bepaalde producten moet de prijs per meeteenheid aangeduid worden.  Dankzij die duidelijke prijsaanduiding kan je nu de prijs per liter van een Bulgaarse en een Italiaanse wijn vergelijken, of ontdekken hoeveel tandpasta per liter kost.  De richtlijn geldt echter niet voor de verkoop in kleine handelszaken, met een verkoopoppervlakte van minder dan 150 m².

In principe moet de prijs op het product zelf aangebracht zijn; bij een dienst hoort een duidelijke tarifering.  De prijsaanduiding mag ook gebeuren in de onmiddellijke omgeving van het product, op voorwaarde dat de consument een duidelijke link tussen product en prijs kan waarnemen.

Hoeveelheidsaanduiding

Voorverpakte producten: de nominale hoeveelheid moet vermeld worden op de verpakking of op het product zelf.  Deze aanduiding moet leesbaar, goed zichtbaar en ondubbelzinnig zijn.

Los verkochte producten: ze moeten worden gewogen in de aanwezigheid van of door de consument zelf. Bv. zelf afwegen van tomaten in een supermarkt.


De aanduiding van deze meetinstrumenten moet goed leesbaar en zichtbaar zijn.

De meetinstrumenten moeten geijkt zijn.

Reclame

Reclame wordt op een zeer ruime manier omschreven. Het gaat over alle communicatie die direct of indirect tot doel heeft de verkoop van producten of diensten te bevorderen, ongeacht de plaats of de gebruikte communicatiemiddelen. Misleidende, denigrerende of bedrieglijke reclame is uiteraard niet toegelaten.

Vergelijkende reclame is slechts toegestaan als een aantal voorwaarden worden nageleefd.

Reclame vormt een onderdeel van het contract met de koper. De voorwaarden die in een reclameboodschap staan, moeten toegepast worden (bv. intrest 2,25% op een spaarrekening). Hierbij geldt het principe van de omkeerbaarheid van de bewijslast, d.w.z. dat de verkoper (adverteerder) het bewijs moet leveren van de juistheid van de reclameboodschap als tegen het product een klacht ingediend wordt. Als de verkoopprijs van een product in de reclame vermeld wordt, moet ook daar de prijs per meeteenheid opgegeven worden.

Ook redactionele reclame wordt aan banden gelegd. Het is je wellicht ook al overkomen dat je bij het lezen van een artikeltje in een tijdschrift of een krant plots vaststelt dat een handige reclameschrijver je om de tuin geleid heeft. ln de toekomst zal naast de titel duidelijk vermeld moeten worden dat een tekst een publicitair doel nastreeft.

Bepaalde marktpraktijken

De wet voorziet ook regelingen voor zogenaamde bepaalde marktpraktijken, o.a. voor:

Verkopen met verlies

Verkopen aan een lagere prijs dan de aankoopprijs is in ons land niet toegelaten tenzij bij solden, uitverkoop of beschadiging. Nochtans is dit verbod strijdig met het Europees richtlijn consumentenbescherming. De EU mag ons land dus op de vingers tikken bij een inbreuk is op deze richtlijn.

Prijsvermindering .

- Het vermelden van de nieuwe prijs naast de oude prijs, die is doorgehaald.

- De vermeldingen 'oude prijs' en 'nieuwe prijs' naast de bijbehorende bedragen.

- De vermelding van een kortingspercentage en van de nieuwe prijs naast een oude prijs, die is doorgehaald.

- De vermelding van eenzelfde kortingspercentage voor de producten en diensten of de productcategorieën in waar de aankondiging betrekking op heeft.