ledereen heeft af en toe behoefte aan rust. Het op regelmatige tijdstippen onderbreken van de arbeidsactiviteit is zelfs wettelijk geregeld. Sinds 11 april 2012 is de wet op de wekelijkse rustdag, de zondagssluiting en de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening opgenomen in het Wetboek van Economisch Recht - Boek lV.
Wekelijkse rustdag
De wekelijkse rustdag is verplicht. Als rustdag wordt beschouwd een ononderbroken periode van 24 uren, die aanvangt om 5 uur 's morgens of om 1 uur 's middags en eindigt op hetzelfde uur van de volgende dag. Een handelaar kan dus vrij kiezen om een volledige of twee aaneensluitende halve dagen te sluiten. Als voor een andere dag dan zondag geopteerd wordt, moet de handelaar dat op een duidelijke en goed zichtbare manier kenbaar maken. De gekozen rustdag moet minimaal 6 maanden dezelfde blijven; nadien kan de rustdag gewijzigd worden. Als de wekelijkse rustdag onmiddellijk voor een wettelijke feestdag valt, mag de handelaar hem overbrengen naar de dag volgend op die wettelijke feestdag.
Tijdens de rustdag is de rechtstreekse verkoop aan de consument, waarvoor contact met de klant vereist is, verboden. Het verbod geldt voor alle verkoopruimten waar deze werkzaamheid, zelfs op bijkomstige wijze, uitgeoefend wordt, en voor de thuislevering. Een uitzondering wordt gemaakt voor verkooppunten gelegen langs autosnelwegen.
Zondagssluiting
Alle winkels mogen op zondag openen op voorwaarde dat ze 1 dag in de week sluiten en geen personeel tewerkstellen. Op negen koopzondagen per jaar mag wel personeel tewerkgesteld worden. Badplaatsen en toeristische centra vormen een uitzondering op deze regel. Bovendien mag het College van Burgemeester en Schepenen afwijkingen toestaan tot 15 dagen per jaar voor bijzondere en tijdelijke omstandigheden (jaarmarkten, feesten, solden ...).
Openingsuren
Kleinhandels en, in het algemeen, elke onderneming die zich bezighoudt met de rechtstreekse verkoop van producten of het verlenen van diensten aan verbruikers waarvoor contact met de klant vereist is, moeten ook sluitingsuren eerbiedigen. Tijdens de sluitingsuren is de rechtstreekse verkoop aan de verbruiker verboden en mag de klant zelfs geen toegang tot de winkelinrichting hebben.
Wettelijk loopt de sluitingstijd op werkdagen van 20 uur tot 5 uur en van 21 uur tot 5 uur op vrijdagen en werkdagen die aan een wettelijke feestdag voorafgaan. Nachtwinkels moeten gesloten zijn van 7 uur tot 18 uur, behalve als het gemeentelijk reglement andere sluitingsuren bepaalt.
Om logische redenen zijn bepaalde sectoren niet onderworpen aan de reglementering inzake wekelijkse rustdag en sluitingsuren. Het gaat om de horeca (hotels, motels, restaurants, traiteurs ...), frituren, kampeerterreinen en gespecialiseerde ondernemingen, zoals benzinestations, bloemenwinkels, wasserijen, tabakswinkels, winkels in stations, luchthavens en havens, ijsverkopers, videotheken, begrafenisondernemingen ... Als er hoogdringende prestaties geleverd moeten worden, vallen die evenmin onder deze reglementering.
Maak jouw eigen website met JouwWeb