Uitverkoop

Versnelde verkoop van een aantal of alle goederen, bv. bij overlijden van de handelaar, bij brandschade, bij verbouwingen die minstens een maand duren, bij overname van de handelszaak, bij verhuizing of stopzetting van de handelszaak enz. Een uitverkoop is beperkt tot maximaal 5 maanden.Tijdens deze verkoop is de handelaar verplicht om zijn verkoopprijzen te verlagen en mag hij verkopen met verlies.

Gezamenlijk aanbod of koppelverkoop

Er is sprake van koppelverkoop als je een product enkel samen met een ander product kan aankopen. Deze manier van handel drijven wordt toegestaan als er geen oneerlijke concurrentie mee gemoeid is. Je koopt een gsm voor 1,00 EUR en je moet er een abonnement van 1 jaar bijnemen.  Je koopt, een sweater en een sjaal voor 100,00 EUR, daar waar de sweater 150,00 EUR kost en de sjaal 50,00 EUR. Beide moeten wel afzonderlijk kunnen aangekocht worden. Een gratis koersfiets bij de aankoop van een personenwagen is in principe perfect legaal. Voor financiële diensten mag een gezamenlijk aanbod in principe niet worden gedaan. Zo kan een bank bijvoorbeeld geen lening koppelen aan een gratis fototoestel. De bank mag wel allerlei voorwerpen aanbieden met onuitwisbare reclameslogans (bv. logo) die in de gewone handel niet te vinden zijn.

Koopjes (solden) of andere gelijkwaardige benaming

Enkel de goederen die de onderneming al te koop heeft aangeboden gedurende minstens dertig dagen en die nog in haar bezit zijn, mogen in solden worden verkocht. De onderneming die in solden verkoopt moet verminderde prijzen toepassen en mag ook met verlies verkopen.  Voor de sectoren van de kleding, de lederwaren en de schoenen verbiedt de wet prijsverminderingen aan te kondigen tijdens de periode die aan de solden voorafgaat. voor deze drie sectoren is er een sperperiode van 6 tot 30 juni en van 6 december tot 2 januari. De bedoeling hiervan is te garanderen dat de prijs van de koopjes werkelijk een daling heeft ondergaan en dat alle ondernemingen uit deze sectoren op de voorziene data beginnen met de koopjesverkoop.  De data voor de koopjesperioden blijven onveranderd (tweemaal per jaar van 3 t.e.m. 31 januari en van i t.e.m. 31 juli). Ook webshops vallen onder de koopjeswetgeving.

Waardebonnen

Documenten die door een handelaar, producent of invoerder verspreid worden en die de houder ervan de mogelijkheid biedt een voordeel te ontvangen (kortingen in geld). Belgen staan, samen met de Amerikanen, internationaal al jaren aan de top als het gaat om het gebruik van kortingsbonnen. Fabrikanten verspreiden de meeste coupons nog altijd in het winkelpunt zelf op de verpakking of in het schap. Een klein deel wordt verdeeld via andere wegen, zoals bijvoorbeeld een bon in een kranten- of tijdschriftenadvertenties, een folder in de brievenbus. Dat heeft echter ook een kostprijs. Vandaar het ontstaan van de elektronische coupon (e-coupon).

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb