Een belangrijk deel van BoekVl van het Wetboek van Economisch Recht handelt over een overeenkomst die op afstand of buiten de verkoopruimte van de verkoper door een consument wordt gesloten. Deze regels zullen in heel de EU identiek zijn. De lidstaten mogen noch een slechtere, noch een betere bescherming bieden. Hieronder vind je een samenvatting
Voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst is de verkoper verplicht bepaalde administratieve informatie te verstrekken aan de potentiële consument. Zoals zijn identiteit (volledige info over de onderneming), de totale prijs met een duidelijk oven zicht van de taksen en kosten, de garantie, de bedenktijd. Wie op het internet, via de telefoon of aan de deur iets koopt, moet dot product binnen de dertig kalenderdagen geleverd krijgen.
14 kalenderdagen bedenktijd
Voor alle op afstand (zoals postorder, televerkoop, verkopen online) of buiten de verkoopruimte van de verkoper (bv. bij jou thuis, aan de deur, op een meubelbeurs, op het autosalon, op een Tupperwareparty of tijdens een uitstap georganiseerd door de handelaar) gesloten overeenkomsten geldt dezelfde bedenktijd, nl. 14 kalenderdagen.
Eenvoudiger herroepingsrecht
Een consument die zich bedenkt mag gebruikmaken van zijn herroepingsrecht. Hij kan hiervoor gebruikmaken van een standaardformulier dat de verkoper ter beschikking moet stellen of simpelweg per e-mail doorstuurt. Bij betwisting moet de consument wel kunnen aantonen dat de overeenkomst binnen de bedenktijd werd herroepen. Als hij de aankoop herroept, moet de verkoper naast de aankoopprijs ook de leveringskosten terugbetalen. Had de consument voor een duurdere leveringsmethode dan de goedkoopste gekozen, dan moet de verkoper enkel de prijs van de goedkoopste leveringsmethode terugbetalen. Het verschil is ten laste van de consument. Opgelet: als een verkoper de klant niet duidelijk heeft geïnformeerd over het herroepingsrecht, wordt de termijn verlengd tot één jaar.
Digitale aankopen, zoals muziek, films of software vallen niet onder deze regeling. Van zodra het downloaden begint, worden ze als verkocht beschouwd. De consument heeft het recht aan de onderneming mee te delen dat hij afziet van de aankoop, zonder betaling van een boete en zonder opgave van motief binnen 14 kalenderdagen vanaf de dag die volgt op de levering van het goed of op het sluiten van de dienstenovereenkomst.
Kortere termijnen voor terugbetalen
Als je de aankoop herroept, moet de verkoper je uiterlijk binnen 14 kalenderdagen terugbetalen. Tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen, moet hij daarvoor gebruikmaken van dezelfde bepalingsmethode als diegene die jij gebruikte om te betalen. De verkoper mag je niet terugbetalen door middel.van aankoopbons, tenzij je er specifiek om vroeg. Dit wil zeggen dat de klant het bedrag van de betaling teruggestort krijgt op zijn rekening.
Meer transparantie over prijzen en kosten
De verkoper moet altijd de totaalprijs (inclusief alle taksen) en de leveringskosten vermelden. Vooraf aangevinkte bijkomende opties blijven verboden. De verkoper moet vooraf melden dat jij de kosten voor het terugsturen van een goed tijdens de bedenktijd moet dragen. Kan een goed omwille van zijn aard niet per post teruggestuurd worden, dan moet hij eveneens de terugzendkosten vermelden. Verstrekt hij deze informatie niet dan zijn de terugzendkosten ten laste van de verkoper.
Verantwoordelijkheid van de koper bij levering
De verkoper is verantwoordelijk voor de goederen tot op het moment dat jij ze ontvangt. Deze regel was al opgenomen in het Belgische recht maar geldt nu in heel de EU.
Afschaffing van dure telefoonnummers en beperking van kosten
Als de consument een creditcard (of een ander betaalmiddel) gebruikt, mag de handelaar daarvoor niet meer in rekening brengen dan de werkelijke kosten die dit voor hem meebrengt. Handelaars die een telefonische hulpdienst aanbieden waar de klant terecht kan met vragen over de overeenkomst mogen hiervoor niet meer dan het gewone telefoontarief vragen.
Reeds aangevinkte vakjes worden verboden op websites
Wie online een vliegticket koopt, krijgt tijdens de koop soms extra diensten aangeboden, zoals een reisverzekering of een huurauto. Die extra diensten zijn soms vooraf aangevinkt. Als de consument die diensten niet wil, moet hij eerst de vinkjes verwijderen op grond van de richtlijn worden reeds aangevinkte vakjes in de EU verboden.
Bestelknop
De handelaar moet erop toezien dat de consument bij het plaatsen van zijn bestelling, uitdrukkelijk erkent dat de bestelling een betalingsverplichting inhoudt. Op de bestelknop moeten dus woorden staan van de strekking 'bestelling met betalingsverplichting'. Als zo'n tekst niet op de bestelknop staat, hebben jij en je klant officieel geen koopcontract gesloten.
Verkoopsvoorwaarden
Als de overeenkomst op afstand tot stand komt, dan dient de klant voordat hij de bestelling kan bevestigen aan te klikken dat hij akkoord gaat met de algemene voorwaarden. Naast het aanvinkvakje dient de link naar de algemene voorwaarden te staan. Als de klant op de link klikt, dient hij op een eenvoudige wijze de algemene voorwaarden op te kunnen slaan. Dit kan bijvoorbeeld door de algemene voorwaarden in een pdf-bestand te presenteren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb